سلامت -همسرتان از سرکار به منزل برگشته است. بیسر و صدا به کابینت آشپزخانه سرک میکشد. چیزی برداشته و با بیحوصلگی میخورد و بعد ساکت به تماشای تلویزیون مینشیند. هفتههاست که یک صحبت درست و حسابی با هم نداشتهاید. فقط چند بار درباره مسائل مالی و دیر و زود آمدن به منزل جر و بحث کردهاید اما از یک رابطه گرم و صمیمی خبری نیست. چه اتفاقی افتاده است؟!ـ
زندگی مشترک شما در لبه پرتگاه قرار گرفته و هر دوی شما این موضوع را میدانید اما نمیدانید چاره کار چیست؟ آیا واقعا میخواهید این زندگی را نجات دهید؟
درست در چنین شرایطی است که مشاوره ازدواج به کمک شما میآید. مشاوره ازدواج به شما کمک میکند رابطه زناشویی خود را دوباره محکم کنید و یا در شرایطی که به نفع هر دو شماست، به روش صلحآمیز (در صورت تمایل) از هم جدا شوید. به عبارتی، برخلاف آنچه که همه فکر میکنند، مشاوره ازدواج فقط به زمان تصمیمگیری برای ازدواج مربوط نیست بلکه این راهکار به شما کمک میکند تا بعد از ازدواج هم روابط خود و همسرتان را بهتر بشناسید و درست تصمیمگیری کنید.
مشاوره ازدواج یعنی چه؟
مشاوره ازدواج که به آن زوج درمانی هم میگویند، به زوجهایی که قصد ازدواج دارند و یا ازدواج کردهاند، کمک میکند مشکلات موجود در رابطه زناشویی خود را حل و فصل کنند. در این مشاوره به زوجین کمک میشود ابزارهای برقراری ارتباط بهتر را بشناسند، تفاوتها را در بعضی موارد نادیده بگیرند، روش حل مشکل را بشناسند و حتی اگر میخواهند جر و بحثی هم داشته باشند، این کار را به روش صحیح و سالمتری انجام دهند. اینکار معمولا به عهده درمانگرهایی است که در زمینه درمان ازدواج و خانواده تخصص دارند. معمولا مشاوره ازدواج کوتاه مدت است و در اوج بحران روابط، گاهی تنها چند جلسه مشاوره کافی است. در شرایطی که مشکلات عمیق و جدی وجود داشته باشد، مشاوره چند ماه به طول میانجامد.
چه کسانی از مشاوره ازدواج بهره میبرند؟
اکثر ازدواجها و در پی آن روابط زناشویی کامل و ایدهآل نیست. هر یک از دو طرف عقاید، ارزشها، نظرها و تاریخچه شخصیتی خود را با خود به همراه آورده است. البته وجود این تفاوتها به این معنی نیست که زندگی مشترک شما به پایان رسیده است. اتفاقا برعکس تفاوتها میتوانند تکمیل کننده ازدواج باشند یعنی شما آنقدر تکامل پیدا کردهاید که میتوانید با انسانی که در بعضی موارد با شما تفاوت دارد زندگی آرامی داشته باشید.
این تفاوتها به افراد کمک میکنند نظرها و فرهنگهای مخالف خود را درک کرده، به آنها احترام بگذارند و آنها را بپذیرند. اما گاهی این تفاوتها و عادتها روی اعصاب طرف مقابل اثر میگذارد او را کلافه میکند. در چنین شرایطی یک موضوع خارج از خانواده هم میتواند بهانه شده و دو طرف را به مشاجره بکشاند و یا به تدریج ارتباط میان آنها را کمرنگتر کند. علت هر چه باشد، وجود تنش در روابط زن و شوهر باعث بروز استرس، عصبانیت، نگرانی، ترس و سایر مشکلات میشود. ممکن است شما حس کنید این تیرگی روابط، خود به خود برطرف میشود اما متاسفانه رابطه بد، بدتر میشود و در نهایت مشکلات جسمی یا روانی مثل افسردگی بروز میکند. وجود رابطه زناشویی مشکلدار روی شغل و جسم و روان سایر اعضای خانواده مثل فرزندان و بستگان نزدیک هم تاثیر منفی میگذارد.
همیشه لازم نیست برای مشاوره ازدواج مشکلی وجود داشته باشد. گاهی میتوان برای تقویت روابط دو طرف و یا درک بهتر از همدیگر هم از مشاوره ازدواج استفاده کرد. شاید به جرات بتوان گفت انجام دادن مشاوره، قبل از ازدواج هم برای افراد لازم و ضروری است.
در مشاوره ازدواج چه اقداماتی انجام میگیرد؟
در این مشاوره، زوجین به جلسات مشاوره دعوت میشوند. مشاورهگر کمک میکند، دو طرف ریشه مشکل را بشناسند و سعی کنند آن را برطرف کنند. به عبارتی، جوانب خوب و بد رابطه زن و شوهر تجزیه و تحلیل میشود. درمانگر در این جلسات طرف هیچکس را نمیگیرد. به زوجین یاد میدهد که راحت با هم ارتباط برقرار کنند، با هم مشکلات را حل کنند و جروبحثهای آنها بر سر تفاوتها هم منطقی باشد.
در مواردی مثل بیماری روانی یا سوء مصرف مواد، درمانگر ناچار می شود برای رفع کامل مشکل از سایر گروههای درمانی هم کمک بگیرد. در نهایت زوجین یاد میگیرند تفاوتها را راحتتر بپذیرند و بتوانند آنها را تحمل کنند البته صحبت با یک مشاور در زمینه روابط زناشویی شاید برای همه راحت نباشد. گاهی دعواها و مشاجرهها در این جلسات هم ادامه پیدا میکند اما جای نگرانی نیست چون درمانگر و مشاور میتواند این بحرانها را کنترل و جلسات را هدفدار کند. شاید باور نکنید اما بعد از چند جلسه، بهبود روابطتان را حس میکنید. گاهی در مواردی متوجه میشوید که ادامه این زندگی به نفع هیچکس نیست و مشکلات، آنقدر ریشهای یا لاینحل است که باید به جدایی فکر کرد.
اگر همسرتان از حضور در این جلسات امتناع میکند باید خودتان به تنهایی شرکت کنید، چون به هر حال شما میتوانید برای بهبود روابط اقدامات لازم را انجام دهید. در انتخاب مشاور ازدواج دقت کنید که حتما تحصیل کرده و متخصص باشد. معمولا روانشناسان و مشاوران روانشناس در این زمینه مهارت دارند و به طور متمرکز در این زمینه کار میکنند. فراموش نکنید رفع مشکل در زندگی مشترک فقط به فرد کاردان و متخصص مربوط میشود و به هیچوجه نباید از اقدام موثر برای رفع چنین مشکلاتی شرم داشت.